Schab faszerowany boczkiem

Sycący obiad dla całej rodziny.

Schab nadziewany boczkiem
Schab nadziewany boczkiem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziołowej przyprawy do wieprzowiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej
  • 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Schab umyj, osusz. Ostrym nożem wytnij w nim otwór. Przyprawy wymieszaj i dokładnie nacieraj nimi mięso ze wszystkich stron, również kieszonkę w środku.

2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Do kieszonki w mięsie włóż wędzony boczek oraz czosnek. Schab wysmaruj musztardą i dokładnie obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na ok. 3 godziny.

3. Formę wysmaruj olejem. Włóż do niej zamarynowany schab. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz pod przykryciem około godziny. Od czasu do czasu obracaj mięso, aby ładnie zrumieniło się ze wszystkich stron. Upieczone mięso odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas