Schab pieczony z morelami

Niezwykle smaczny schab.

Taki schab to eksplozja smaku
Taki schab to eksplozja smaku123RF/PICSEL

1. Schab umyj, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Schab natrzyj czosnkiem z solą, majerankiem i odrobiną pieprzu. Mięso przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Po tym czasie schab rozetnij wzdłuż tak, aby powstały dwie kieszenie. Morele pokrój w plasterki, połowę umieść w nacięciach schabu. Musztardę wymieszaj z żółtkiem i posmaruj nią mięso. Pozostałe morele wymieszaj z bardzo drobno posiekanymi (lub rozdobnionymi w moździerzu) orzechami oraz płynnym miodem. Schab ułóż na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej, posmaruj z wierzchu mieszanką moreli i orzechów, wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pierwszy kwadrans piecz mięso w 220° C, a następnie zmniejsz do 190° C. W niższej temperaturze schab powinien się piec jeszcze 80-100 minut.

3. Po tym czasie ostrożnie rozchyl folię, odsłoń wierzch mięsa i podpiecz je jeszcze chwilę, aby orzechy ładnie się zrumieniły. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 415 kilokalorii

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas