Schab pieczony ze śliwkami i daktylami
Świąteczne danie obiadowe, gdzie słodki smak owoców nadaje całkiem inny charakter schabowi. Polecamy!
Schab pieczony ze śliwkami i daktylami to dobra propozycja na świąteczny obiad123/RF PICSEL123RF/PICSEL
Przygotowanie:
Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa. Resztę mięsa natrzyj solą, pieprzem i odstaw na godzinę. Wycięte mięso zmiel w maszynce, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz startą połówkę cebuli. Wymieszaj, posól, popieprz i nafaszeruj tym schab.
Dodaj namoczone wcześniej suszone owoce i zwiąż ciasno nitką. Na patelni podsmaż resztę cebuli i wyłóż na wierzch mięsa. Wyciśnij czosnek, zawiń całość w folię aluminiową i piecz około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Pod koniec odsłoń mięso, by się zrumieniło.
***
Zobacz także:
"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat