Schab po myśliwsku

Z grzybami i białym winem.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 kg schabu bez kości,
- 8 dag grzybów suszonych,
- 5 ziarenek jałowca,
- tymianek suszony, sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki ziarenek czerwonego pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- szklanka śmietany,
- łyżka mąki,
- kieliszek białego wina,
- buraczki zasmażane,
- kluski śląskie,
- 1 cebula,
- łyżka masła

Przygotowanie:

5 dag grzybów zalej wodą i mocz przez noc. W moździerzu utłucz 3 dag grzybów, jałowiec, ziele angielskie. Natrzyj opłukane mięso. Oprósz solą, pieprzem i pokruszonym laurem. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 80 min. W trakcie pieczenia mięso skrapiaj białym winem oraz wytwarzającym się sosem. Grzyby ugotuj w wywarze, w którym się moczyły. Odcedź, wywar zachowaj, grzyby pokrój. Gotowe mięso wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. W rondelku na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby, chwilę smaż razem. Zalej wywarem z pieczeni i z grzybów. Zagotuj. Zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką. Sos ponownie zagotuj. Przypraw solą, czerwonym pieprzem, jałowcem i tymiankiem. Pieczeń podaj polaną sosem grzybowym, obok umieść buraczki zasmażane oraz kluski śląskie.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas