Schab pod zieloną pierzynką

Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami

Czas przyrządzenia: ok. 3 godzin
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • kilogram schabu
  • 10 dag soli peklowej
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Składniki - pierzynka

  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 5 jajek
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 1,5 l wody z solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Ostudź. Włóż do zalewy mięso i odstaw na noc. Mięso wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym, obsmaż i piecz do miękkości w temp. 160 st. C. 

2. Natkę zmiksuj w blenderze, dodaj bułkę tartą, parmezan, kurkumę, sól, pieprz, jajka i wymieszaj. Utwórz masę jak na kotlety mielone. Dodaj bułkę lub jajko, jeśli ciasto się nie formuje. Rozłóż na mięsie, piecz jeszcze kilkanaście minut. Podawaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami, z których wcześniej zdejmij skórkę. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje