Schab szpikowany goździkami

Wyśmienity i aromatyczny!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 45 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 20-25 goździków
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 2 łyżki nalewki lub soku morelowego
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Schab opłucz, osusz, wierzch delikatnie ponacinaj w krateczkę i naszpikuj goździkami. Mięso włóż do brytfanki. Margarynę stop. Gorącą polej mięso. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez godzinę i 45 minut. W czasie pieczenia szynkę często polewaj sosem z dna brytfanki. 

2. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z nalewką. Mieszanką posmaruj schab 10 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń udekoruj np. gałązkami tymianku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje