Schab w sosie winnym

Wykwintny obiad.

Składniki:

Reklama

- 2 dag suszonych grzybów,
- 25 dag pieczarek,
- 1,2 kg schabu bez kości,
- cebula,
- pęczek tymianku,
- 2 łyżki "Planty",
- 300 ml wina riesling,
- 2 łyżeczki ziarenek smaku lub bulionu instant,
- 3 łyżki zasmażki błyskawicznej,
- sól, biały pieprz,
- 10-15 dag jasnych winogron,

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby zalej 125 ml gorącej wody, mocz godzinę. Odcedź (wywar zachowaj). Grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój na połówki. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na margarynie. Dodaj wszystkie grzyby, cebulę i posiekany tymianek. Smaż 2 min. Podlej 400 ml wody. Piecz 45 min w temp. 200 st C podlewając małymi porcjami wina.
2. Gotowe mięso zawiń w folię aluminiową. Wywar z pieczeni przelej do garnuszka, dodaj wywar z grzybów i bulion. Zagotuj, zagęść zasmażką. Dołóż winogrona i gotuj 3 min. Przypraw. Przełóż na półmisek, polej sosem. Podaj z kopytkami.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | grzyby | schab | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje