Schab w sosie winnym

Wyśmienite danie, którym oczarujesz wszystkich!

Składniki:

  • - 2 dag suszonych grzybów
  • - 25 dag pieczarek
  • - 1,2 kg schabu bez kości
  • - cebula
  • - pęczek tymianku
  • - 2 łyżki "Planty"
  • - 300 ml wina riesling
  • - 2 łyżeczki ziarenek smaku lub bulionu instant
  • - 3 łyżki zasmażki błyskawicznej
  • - sól, biały pieprz
  • - 10-15 dag jasnych winogron

Reklama

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby zalej 125 ml gorącej wody, mocz godzinę. Odcedź (wywar zachowaj). Grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki pokrój na połówki. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na margarynie. Dodaj wszystkie grzyby, cebulę i posiekany tymianek. Smaż 2 min. Podlej 400 ml wody. Piecz 45 min w temp. 200°C podlewając małymi porcjami wina.

2. Gotowe mięso zawiń w folię aluminiową. Wywar z pieczeni przelej do garnuszka, dodaj wywar z grzybów i bulion. Zagotuj, zagęść zasmażką. Dołóż winogrona i gotuj 3 min. Przypraw. Przełóż na półmisek, polej sosem. Podaj z kopytkami.

Dowiedz się więcej na temat: schab | wino | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje