Schab z niespodzianką

Podawać z gotowanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem lub szpinakiem.

Składniki:

Reklama

- 50 dag schabu,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 1/4 łyżeczki chili,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę posiekać, przesmażać przez 5 minut. Dodać posiekaną paprykę i słonecznik, smażyć następne 5 minut. Doprawić do smaku. Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron. Przygotowany farsz nałożyć na płaty rozbitego mięsa, zrolować, spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na gorącym oleju, obracając na wszystkie strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać winem, posypać solą, pieprzem, chili i kilkoma łyżkami wody. Przykryć i piec około 25 minut w temp. 200 stopni. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 25 minut, do czasu, aż mięso będzie miało brązowy kolor. Roladki podawać na ciepło. Można je też przygotować poprzedniego dnia, a następnie podpiec w piekarniku z dodatkiem odrobiny wina i wody. Podawać z gotowanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem lub szpinakiem. 1 porcja - 390 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: schab | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje