Schabowy w panierce

Tradycyjne, polskie danie.

Schabowy smakuje świetnie z frytkami
Schabowy smakuje świetnie z frytkami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu środkowego
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • olej do smażenia
  •  zielona, czerwona, żółta papryka
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, ułóż na desce, rozbij na grubość pół centymetra (najlepiej zrób to przez folię). Gotowe kotlety przypraw solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieć w ściereczce, również tłuczkiem do mięsa lub zmiksuj w blenderze, połącz z bułką tartą. Roztrzep widelcem jajko na talerzu.

2. Kotlety zanurzaj w jajku, następnie w bułce tartej z płatkami. Obtocz delikatnie dociskając, by panierka trzymała się mięsa. Rozgrzej olej, schab smaż kilka minut z każdej strony. Udekoruj plastrami cytryny.

3. Kotlety odstaw, przykrywając talerzykiem. Papryki pokrój w paski, przysmaż na oleju, mieszając. Pokrojone w paski ziemniaki smaż na głębokim tłuszczu. Kotlety podawaj z frytkami i papryką.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas