Schabowy w sosie grzybowym

Klasyczny kotlet schabowy uzupełniony o dodatek smakowitego sosu pieczakowo-śmietanowego to wyborna propozycja obiadowa, której doprawdy trudno się oprzeć.

Gratka dla wielbicieli klasycznej kuchni polskiej
Gratka dla wielbicieli klasycznej kuchni polskiej123RF/PICSEL

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem z obu stron, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na ok. 10 min.

W miseczce rozkłócamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku, panierujemy w mące i bułce tartej. 

Cebulkę obieramy, myjemy, siekamy drobno. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy posiekaną cebulkę, gdy się zrumieni dokładamy pieczarki, doprawiamy, mieszamy. Zalewamy całość śmietaną, dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron. Gotowe przekładamy na talerze i uzupełniamy pieczarkami w sosie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

"Ewa gotuje": Zupa z suszonych pomidorówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas