Schabowy w sosie musztardowym

Pomysł na łatwy obiad.

Schab z kością z warzywami i sosem
Schab z kością z warzywami i sosemOlivia

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • 2 jabłka, pokrojone w plastry (ze skórką)
  • 3 czerwone cebule, pokrojone w cząstki
  • 8 małych ziemniaków, podgotowanych, obranych i pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki oliwy
  • po 2 łyżki musztardy i soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

2. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj z oliwą ziemniaki i cebule. Przypraw do smaku. Piecz 30 minut.

3. Wymieszaj musztardę z miodem i posmaruj kotlety marynatą. Przypraw je, przełóż do formy wyłożonej plasterkami jabłek. Piecz 10 minut, po czym obróć mięso, posyp rozmarynem i piecz 10 minut.

4. Po wyjęciu z piekarnika skrop mięso sokiem z cytryny, potrząśnij naczyniem, aby sok wymieszał się z sosem. Na talerzach najpierw ułóż ziemniaki i cebule, potem przełóż kotlety z jabłkami. Polej sosem z pieczenia. Jako dodatek pasuje zielona fasolka szparagowa.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas