Schabowy z dodatkami

Kotlet schabowy usmażony tradycyjnie, uzupełniony o smakowite dodatki i dodatkowo zapieczony w piekarniku - smakuje rewelacyjnie. Wbrew pozorom, cały proces przygotowania tego dania jest nieskomplikowany i szybki.

Odświeżenie klasycznego przepisu na schabowego
Odświeżenie klasycznego przepisu na schabowego123RF/PICSEL

1. Mięso oczyszczamy, starannie rozbijamy z obu stron. Oprószamy mąką.

2. Jajko rozkłócamy, zanurzamy w nim rozbite kotlety i panierujemy w bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.

4. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Na każdym kotlecie wykładamy plaster pasztetu, który przykrywamy dużym plastrem sera żółtego.

5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kotlety umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy ok. 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

RADA:

Kotlety można też uzupełnić plastrem boczku lub zamienić pasztet na boczek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas