Sekret doświadczonych kucharek. Rosół zawsze wychodzi perfekcyjnie

Rosół to potrawa, która szczególnie często gości w polskich domach. Wielu Polaków nie wyobraża sobie tradycyjnego domowego obiadu bez pierwszego dania w postaci rosołu. To również obowiązkowy punkt większości imprez rodzinnych, takich jak wesela, komunie czy chrzciny. Mimo że rosół jest bardzo popularny, nie wszyscy wiedzą jak sprawić, by zawsze był aromatyczny i klarowny. Jak przyrządzić idealny rosół? Wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Mętny rosół jest wynikiem szeregu błędów, które popełniamy na różnych etapach gotowania potrawy
Mętny rosół jest wynikiem szeregu błędów, które popełniamy na różnych etapach gotowania potrawy123RF/PICSEL

Rosół gości na polskich stołach szczególnie często jesienią i zimą. Potrawa ceniona jest ze względu na właściwości rozgrzewające. Wiele osób sięga po nią, gdy tylko zauważa pierwsze oznaki przeziębienia lub grypy. Choć niektórym kojarzy się z rodzinnymi imprezami z czasów PRL-u, przepis na idealny rosół w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Aby przyrządzić klarowny rosół, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, nie potrzebujemy jednak tajemniczej receptury. Wystarczy, że nie zapomnimy o kilku ważnych kwestiach, takich jak jakościowe mięso, odpowiedni czas gotowania czy regularne ściąganie szumowiny.

Jak ugotować klarowny rosół?

Chociaż rosół nie jest skomplikowanym daniem, wiele osób ma problem z tym, by podczas gotowania bulion był przejrzysty i klarowny.  Mętny rosół jest wynikiem szeregu błędów, popełnianych na różnych etapach gotowania potrawy. Jak ich uniknąć?

Po pierwsze: starajmy się przyrządzać potrawę ze starannie dobranych produktów wysokiej jakość. To sprawi, że uzyskanie klarownego bulionu będzie o wiele prostsze. W mięso najlepiej jest zaopatrzyć się u sprawdzonych dostawców.

Rosół jest czasochłonną potrawą. Aby uzyskać aromatyczny i przejrzysty wywar, powinniśmy gotować go przynajmniej przez godzinę
Rosół jest czasochłonną potrawą. Aby uzyskać aromatyczny i przejrzysty wywar, powinniśmy gotować go przynajmniej przez godzinę123RF/PICSEL

Klarowny rosół: tak postępuj z mięsem

Jeśli gotujemy rosół z mięsa, które uprzednio było zamrożone, prawdopodobieństwo, że bulion będzie mętny, jest dużo większe. Pamiętajmy, by przed rozpoczęciem gotowania dokładnie sprawdzić, czy mięso jest całkowicie rozmrożone. W ten sposób ograniczymy ilość szumowiny - białej piany, która osadza się na powierzchni zupy i sprawia, że ta nie jest klarowna. Szumowinę należy zbierać regularnie i bardzo starannie. W przeciwnym razie rosół nie będzie idealnie przejrzysty.

Wiele osób wkłada mięso do wody, gdy ta już się gotuje. To kolejny, częsty błąd, który negatywnie wpływa na klarowność, a w związku z tym także wygląd potrawy. Mięso należy dodawać na długo przed zagotowaniem. W ten sposób smak rosołu będzie o wiele bardziej intensywny, a popularna zupa nie stanie się nieprzyjemnie mętna.

Idealny rosół: jak gotować?

To, jak gotujemy bulion także wpływa na jego klarowność. Rosół jest czasochłonną potrawą. Aby uzyskać aromatyczny i przejrzysty wywar, powinniśmy gotować go przynajmniej przez godzinę. Niektórzy kucharze twierdzą jednak, że esencjonalny i pełen smaku rosół wymaga minimum trzech godzin gotowania.

Jeśli chcemy, aby rosół nie był mętny, powinniśmy kontrolować to, jak zachowuje się podczas przyrządzania. Wywar nie powinien intensywnie bulgotać, a jedynie lekko "perkotać". Tylko wówczas możemy osiągnąć głębię smaku zawartego w mięsie i warzywach. Gotowanie bulionu na dużym ogniu to prosta droga do tego, by wywar stał się mętny.

Rosół to obowiązkowy punkt większości imprez rodzinnych, takich jak wesela, komunie czy chrzciny
Rosół to obowiązkowy punkt większości imprez rodzinnych, takich jak wesela, komunie czy chrzciny123RF/PICSEL

Idealny rosół: pamiętaj o makaronie

Rosół najczęściej podaje się z makaronem.  Należy jednak pamiętać, że to dodatek do bulionu, który bezwzględnie powinien być gotowany osobno. Aby rosół był przejrzysty i klarowny, należy połączyć go z dodatkami w postaci makaronu, lanych klusek, czy też pierożków na chwilę przed konsumpcją. W przeciwnym razie konsystencja potrawy może być niezadowalająca. Mętny rosół bardzo często jest wynikiem właśnie nieprawidłowego gotowania makaronu.

Blady rosół? Jest na to sposób!

Blady rosół nie wygląda zbyt apetycznie. Przypomina wodę, po której pływają tłuste oczka. Aby rosół nabrał złocistego koloru, należy przede wszystkim zaopatrzyć się w mięso dobrej jakości. Warto nie ograniczać się do jednego rodzaju mięsa.

Rosół z  kury jest zdecydowanie najbardziej popularny. Króluje zarówno w polskich domach, jak i restauracjach. Aby uzyskać bardziej intensywny kolor bulionu, należy dodać do niego mięso indyka lub kaczki. Ważna jest także odpowiednia ilość warzyw. Jeśli chcemy, aby wywar był intensywny: nie oszczędzajmy. Włoszczyzna sprawdzi się idealnie.     

Sprawdzonym sposobem na uczynienie rosołu bardziej esencjonalnym jest również dodanie do niego opalonej wcześniej cebuli. Bulion nabiera wówczas bardziej wyrazistego aromatu i smaku.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas