Sekret doświadczonych kucharek. Wystarczą resztki wyłowione z rosołu

Co zrobić z pozostałościami po rosole, aby nie musieć ich wyrzucać? Ugotowana marchewka, pietruszka, seler czy mięso nadadzą się świetnie na smaczne potrawy, które możesz przygotować następnego dnia. Podpowiadamy, jak wykorzystać resztki z rosołu.

Rosół to aromatyczna zupa uwielbiana przez Polaków. Po jego zjedzeniu warto wykorzystać warzywa oraz mięso, do przyrządzenia innych potraw
Rosół to aromatyczna zupa uwielbiana przez Polaków. Po jego zjedzeniu warto wykorzystać warzywa oraz mięso, do przyrządzenia innych potraw123RF/PICSEL

  • Rosół to ponadczasowa, prosta w przygotowaniu zupa znana od wieków. Uwielbiamy ją jeść i chętnie przygotowujemy na rodzinne obiady, ważne spotkania oraz uroczystości. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone triki, dzięki którym rosół jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Dla wielu jednak notoryczną zagwozdką pozostaje pytanie: "Co zrobić z resztkami po rosole?"
  • Kiedy zupa jest już zjedzona, a ugotowane kawałki warzyw oraz mięso zostają w garnku, wszystkie składniki można w prosty sposób wykorzystać do przyrządzenia wyśmienitych potraw. Zgodnie z ideą zero waste, zamiast do śmieci, pozostałości po rosole mogą trafić na talerz pod postacią pysznego dania. Co więc można przygotować z warzyw oraz mięsa po rosole?

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Nie tylko warzywne kotleciki

Warzywa z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Świetną opcją będzie przygotowanie warzywnych kotlecików, które można upiec w piekarniku lub usmażyć w panierce z bułki tartej. Podane z ziemniakami  i sosem będą smaczną opcją na szybki obiad.  Z warzyw można zrobić też zdrowe frytki. Wystarczy pokroić je w paski, obtoczyć w oliwie i przyprawach, a następnie włożyć do piekarnika na kilka minut. Ważne, aby nastawić piekarnik na wysoką temperaturę - ok. 200 st. C - wtedy warzywa złapią chrupkość.

Inna alternatywa na wykorzystanie warzyw z rosołu to wegetariańskie burgery. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę wystarczy zblendować, dodać ulubione przyprawy, jajko odrobinę mąki, a następnie uformować placki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.  Warzywa z rosołu można również wykorzystać jako dodatek do farszu krokietów czy pierogów.

Z warzyw po rosole można przygotować wiele smacznych przekąsek jak i dań głównych
Z warzyw po rosole można przygotować wiele smacznych przekąsek jak i dań głównych123RF/PICSEL

Co zrobić z gotowanych warzyw po rosole?

Resztki po rosole sprawdzą się też do przygotowania szybkich potraw i przekąsek dla gości - to nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy. Warzywa z rosołu świetnie sprawdzają się np. do past kanapkowych. Można wykorzystać do tego również podsmażoną cebulę i pomidory.

Kolejna propozycja to babeczki wegetariańskie - tego typu przystawka z pewnością będzie cieszyć się zainteresowaniem na domowych imprezach. Podobnie jak pasztet na bazie pozostałości po rosole. Oczywiście można dodać do niego również mięso.

Przepisy na: 

Aromatyczne warzywa z rosołu dodatkowo podkręcą smak
Aromatyczne warzywa z rosołu dodatkowo podkręcą smak123RF/PICSEL

Najsmaczniejsze zupy na rosole - nie tylko pomidorówka

Może zdarzyć się też tak, że ilość rosołu, jaka została przygotowana, nie została zjedzona od razu, a kolejnego dnia domownicy mają ochotę na inną zupę. Nic trudnego - na bazie rosołu szybko przygotujesz wiele smacznych zup. Pomidorówka to już klasyk. Wystarczy dodać tylko przecier pomidorowy, makaron lub ryż i pyszna zupa gotowa.

Na rosole można też przygotować zupę cebulową, gulaszową, ogórkową czy krupnik. Wszystko w zależności od preferencji.

Zobacz również: Zupa pomidorowa na rosole

Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów
Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów123RF/PICSEL

Co zrobić z mięsem po rosole?

Po zagotowaniu rosołu pozostają nie tylko warzywa, ale również mięso - najczęściej jest to kurczak. Wiele osób decyduje się zapiec udka z przyprawami w piekarniku i podać do drugiego dania w towarzystwie ziemniaków oraz surówki. To świetny sposób na niemarnowanie jedzenia, ale opcje są też inne. Co jeszcze można zrobić z warzywami i mięsem z rosołu? 

  • Mięso po rosole, zarówno drobiowe, jak i wieprzowe czy wołowe możesz wykorzystać również do przyrządzenia galarety. Ta przekąska jest bogatym źródłem witamin i kolagenu, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach. 
  • Mięso z rosołu, podobnie jak warzywa można także wykorzystać do zrobienia wspomnianych wcześniej przekąsek - pasztetu, pasty kanapkowej, ale również dań głównych - kotletów mielonych czy pieczeni. Nasycone aromatem z warzyw będą smakowały wyśmienicie.
  • Z mięsa pozostałego po rosole przygotować też można bez trudu farsz do pierogów, uszek czy krokietów
  • Mięso wołowe po rosole będzie idealnie nadawało się do burgerów, które w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącej bułki możesz zjeść kolejnego dnia.

Jak widać, opcji jest bardzo wiele, zachęcamy więc do niemarnowania jedzenia i wykorzystywania resztek po rosole wedle gustu.

„Ewa gotuje”: Rosół na kaczcePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas