Sekrety udanego sernika

Skorzystaj z naszych wskazówek, a twoje ciasto zachwyci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków!

Spód

Powinien być idealnie płaski, dlatego surowe kruche ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Dzięki temu spód nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Pieczenie

Reklama

Sernik lubi dosyć długie pieczenie w temperaturze nie wyższej niż 180 st. Jeśli chcesz uchronić wierzch ciasta przed pękaniem, piecz sernik w kąpieli wodnej i nie otwieraj piekarnika.

Masa

Jeśli przygotujesz ją z mielonego tłustego twarogu, sernik będzie wilgotny i zwarty. Ciasto z homogenizowanych serków będzie miało gładką i kremową konsystencję.

Studzenie

Nie wyjmuj sernika od razu po upieczeniu, tylko pozostaw go do wystudzenia w wyłączonym piekarniku. Zimny sernik wstaw na noc do lodówki - dzięki temu osiągnie odpowiednią konsystencję.

Dodatki

Masa serowa znakomicie komponuje się z wanilią, bakaliami, skórką z cytryny oraz likierami np. migdałowym.

Polewy

Oprócz stopionej czekolady sprawdzi się w tej roli: kajmak, podgrzana i przetarta konfitura albo kompot owocowy lekko zagęszczony mąką ziemniaczaną.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje