Semifreddo z sosem z owoców leśnych

Deser na zimno.

Składniki na 4 porcje:

- 50 g migdałów,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 125 g cukru,
- 2 łyżki likieru Amaretto,
- 250 g śmietany,
- 150 g Cr`eme fraîche,
- 500 g owoców leśnych (świeżych lub mrożonych),
- laska wanilii,
- melisa do dekoracji

Przygotowanie:

Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, odstawić do ostygnięcia. Jajka, żółtko i 75 g cukru ubijać przez 10 minut podgrzewając (w kąpieli wodnej). Stopniowo dolewać likier. Następnie krem ubijać na zimno. (np. naczynie z kremem wstawić do miski z zimną wodą lub pokruszonym lodem). Śmietanę mocno ubić. Cr`eme fraîche i śmietanę wmieszać do kremu. Dodać migdały. Prostokątną formę przepłukać zimną wodą, nałożyć krem i wstawić na noc do zamrażalnika. Wanilię rozciąć, wyskrobać miąższ. Trzy czwarte owoców, miąższ z wanilii i skórkę, 50 g cukru włożyć do rondelka i zagotować. Gotować ok. 5 minut. Wyjąć skórkę z wanilii, a sos przetrzeć przez sito. Wmieszać pozostałe owoce. Formę z lodami krótko ogrzać w gorącej wodzie, zawartość wybić na deskę i pokroić na 8 plastrów. Nakładać na talerzyki, polewać sosem. Dekorować melisą.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

Reklama

Kalkulator kalorii

Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!

Dowiedz się więcej na temat: zimno | S.O.S. | owoców | włoskie desery | lody i sorbety | kuchnia włoska | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje