Sernik amerykański

Z żurawiną.

Składniki na 12 kawałków:

- 8-10 sucharów (80 g),
- 75 g mąka ziemniaczana,
- 200 g cukru,
- cukier waniliowy,
- skórka starta z połówki cytryny,
- 1 kg twarożku,
- 250 g śmietany,
- 2 jajka,
- 150 g żurawiny,
- cukier brązowy do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Sucharki dobrze zemleć. Formę (24 cm) natłuścić i kilkakrotnie owinąć folią aluminiową. Dno wysypać zmielonymi sucharkami. Zmieszać: mąkę ziemniaczaną, 200 g cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodać twarożek i wyrobić wszystko za pomocą robota kuchennego. Stopniowo dodawać śmietanę i jajka. Na blachę nalać przegotowaną wodę do wysokości 1 cm. Wstawić do piekarnika na średni poziom. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto wlać do formy, wyrównać i ustawić na blasze z wodą. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125 st. C i piec kolejne 55-60 minut. Żurawinę umyć. 2 łyżki cukru, 150 ml wody i sok cytrynowy zagotować. Dodać żurawinę i dusić ok 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia i osączyć. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Dekorować żurawiną i brązowym cukrem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

Dowiedz się więcej na temat: cukier | ciasta | ciasta amerykańskie | kuchnia amerykańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje