Sernik jogurtowy

Ciasto w sam raz na lato.

Składniki:

  • 20 dag ciastek zbożowych
  • 23 dag jogurtu typu greckiego
  • 7 dag masła
  • 15 dag jagód
  • 4 dag waniliowego proszku budyniowego
  • 20 dag białego sera
  • 14 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • sól

Przygotowanie:

1. Ciastka włóż do woreczka, rozwałkuj. Wymieszaj z 3 dag jogurtu. Odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło. Zagnieć całość na gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie dno oraz boki formy wylep masą z ciasteczek.

Reklama

2. Jagody przebierz, opłucz. Włóż do rondelka. Połowę proszku budyniowego rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do jagód. Gotuj razem ok. 2 minuty. Przestudź.

3. Resztę jogurtu zmiksuj ze zmielonym serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj resztę budyniu, jajka i szczyptę soli, wymieszaj. Wyłóż na spód z ciastek. 4Na wierzchu masy serowej rozłóż małe porcje rozgotowanych jagód. Za pomocą wykałaczki rozprowadź owoce, tworząc wzory. Tortownicę wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut w 150 st.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje