Sernik malinowy

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 1 kostka (20 dag masła)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1–2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 40 dag malin
  • 4 łyżki nalewki malinowej
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

1. Połowę masła stop. Mąkę wymieszaj z połową cukru i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, śmietanę oraz 4 łyżki soku z cytryny. Dolej stopione masło. Zagnieć ciasto. Ok. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Resztę ciasta wstaw do lodówki na 20 minut. 

2. Maliny przebierz, opłucz, osącz, osusz. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Domieszaj pozostały sok z cytryny, nalewkę i żółtka. Kiedy wszystkie składniki dobrze się po- łączą, dołóż twaróg oraz kaszkę. Białka ubij, wymieszaj z masą serową. 

3. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto z lodówki cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wierzch posyp malinami. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj wprost na wierzch sernika. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz godzinę. Udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje