Sernik na malinach

Maliny ukryte pod kruszonką

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 1 żółtko surowe
  • 10 dag cukru
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 70 dag śmietankowego twarogu
  • 20 dag drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 30 dag rozmrożonych malin
  • Kruszonka:
  • po 15 dag masła i cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10-12 ciasteczek orzechowych lub amaretto
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

1. Kruszonka: z masła, cukru, mąki i orzechów zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka foliowego, lekko zamroź.

Reklama

2. Ciasto: mąkę przesiej z solą i proszkiem. Posiekaj z zimnym masłem. Dodaj ugotowane żółtka przetarte przez sitko, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce.

3. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym twarogiem. Domieszaj budyń i białka. Maliny osącz. Ciastem wyłóż tortownicę. Nałóż maliny i masę serową. Kruszonkę zetrzyj, ciasteczka pokrusz. Posyp ciasto. Piecz 70 minut w 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje