Sernik na orzechowym spodzie

Serniki uchodzą za ciasta skomplikowane w przygotowaniu, tymczasem okazuje się, że radzą sobie z nimi nawet kulinarni debiutanci. Tak jest też w tym przypadku. Sernik z wyrazistą nutą orzechową smakuje rewelacyjnie!

Pyszny, wilgotny i nie za słodki
Pyszny, wilgotny i nie za słodki123RF/PICSEL

Masa

Spód

Spód: Masło umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy, studzimy. Orzechy, 100 g ciastek i cukier blendujemy/miksujemy. Do powstałej masy dokładamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę orzechowo-ciasteczkową. Wstawiamy masę do pieca i zapiekamy 10 minut.

Masa: Ser i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy/mieszamy. W trakcie blendowania dodajemy po jednym jajku. Pod koniec tego procesu dodajemy mąkę, całość mieszamy. Ciastka (pozostałe 200 g) kruszymy na mniejsze kawałki. Czekoladę łamiemy na kawałeczki, dodajemy do masy serowej, mieszamy. Masę serową uzupełnioną czekoladą wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Pieczemy całość godzinę w temp. 180 stopni.

Zobacz także:

Przepis na klasyczne ciasto marchewkoweInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas