Sernik pod bezową chmurką

Sernik jest królem wśród ciast. Ten smakuje wyjątkowo dzięki dodatkowej bezowej piance. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Taki sernik smakuje wyjątkowo.
Taki sernik smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki na 12-15 porcji:

Na spód: 

  • 15 dag herbatników typu petit beurre
  • 3 dag roztopionego masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka

Na bezę: 

  • 3 białka
  • 24 dag cukru
  • 40 ml wody

Przygotowanie:

1. Ciasteczka zmiksuj blenderem na proszek, dodaj masło, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową, schłodź. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj. Masę przelej do tortownicy. Piecz 60 min w temp. 180°C. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

2. Zagotuj wodę z 22 dag cukru. Następnie włóż termometr cukierniczy i gotuj syrop na średnim ogniu, aż osiągnie temp. 118°C. Nie mieszaj. W międzyczasie białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując pozostały cukier.

Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, zwiększ obroty miksera i powoli, cienką strużką wlewaj do ubitej piany gorący syrop. Całość miksuj 5-8 min, aż beza będzie sztywna. Wierzch i boki sernika posmaruj przygotowaną bezą, opal palnikiem do zrumienienia.

Rada: Jeśli nie masz termometru, syrop gotuj 10-15 min. Gdy kropla syropu wlana do zimnej uformuje się w kulkę - będzie gotowy.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 400 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas