Sernik wiedeński

Klasyczny sernik z rodzynkami.

Składniki

Spód:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • Żółtko
  • 8 dag cukru
  • łyżka śmietany 18 proc.

Reklama

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 10 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek

Przygotowanie

1. Masło posiekaj nożem z mąką i cukrem, dodaj żółtko, śmietanę, szybko zagnieć ciasto. Połóż je na talerzu, przykryj drugim, chłodź godzinę w lodówce.

2. Składniki sypkie przesiej. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puch, dodawaj po 1 żółtku, ciągle ucierając. Porcjami dodawaj ser i składniki sypkie, ucieraj. Rodzynki odsącz, obtocz w mące, wsyp do masy, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.

3.  Natłuszczoną tortownicę wyłóż ciastem, piecz 15 minut w temperaturze 180°C, wyjmij, napełnij masą, piecz 50 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje