Sernik z galaretką

Lekki i orzeźwiający.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru

Reklama

Masa:

  • 40 dag twarogu sernikowego lub serka homogenizowanego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 świeże brzoskwinie
  • mała puszka mandarynek

Przygotowanie:

1. Białka oddziel od żółtek. Ubij, stopniowo dodając cukier. Miksując na niskich obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj obydwie mąki, wymieszaj łyżką. Okrągłą tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj małe porcje masy, tworząc biszkopciki. Piecz 15 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź.

2. Dwie galaretki wsyp do garnuszka, zalej litrem wrzątku, wymieszaj, ostudź. Dwie pozostałe rozpuść w osobnych naczyniach, ostudź. Ser zmiksuj. Dodaj do niego cukier puder i dwie galaretki, wymieszaj.

3. W formie ułóż upieczone biszkopty, na nich obrane ćwiartki brzoskwini. Galaretkę posiekaj,wymieszaj z masą. Wylej masę na ciasto, chłodź 2 godz. Udekoruj mandarynkami i galaretką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje