Sernik z makiem

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1 jajko , 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1/2 puszki brzoskwiń w syropie (ok. 850 g) Masa makowa: 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych

1 Mąkę przesiać, wbić jajko, margarynę, cukier i pozostałe składniki na ciasto. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałą chłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie rozwałkować na blasze. 2 Brzoskwinie dobrze osączyć. Owoce pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście. Masło rozpuścić w rondelku. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładko i rozsmarować na warstwie brzoskwiń.

Reklama

3 Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z resztą składników na masę makową. Wyłożyć ją na masie serowej.

4 Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć je na tarce na wierzch placka. Sernik z makiem piec oko.o 60-80 minut w temperaturze 180 st.C.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | MAK | maki | gotowanie | przepisy | kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje