Sernik z orzechowym wierzchem

Ciastka pokrusz. Masło rozpuść w garnku i wymieszaj z okruszkami ciastek.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

Spód:

  • 12 dag ciasteczek pełnoziarnistych
  • 5 dag masła

Masa:

  • 100 dag twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 22 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • 30 dag różnych orzechów
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:


1. Ciastka pokrusz. Masło rozpuść w garnku i wymieszaj z okruszkami ciastek. Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia i wyłóż masę. Wstaw do lodówki.

2. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj żółtka i zmiksuj. Porcjami dodawaj twaróg i mąkę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz z masą.3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz godzinę w temperaturze 170°C.4. Orzechy upraż na suchej patelni, lekko wystudź. Wymieszaj je z miodem i wyłóż na wierzch sernika.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje