Sernik z rosą

Wyjątkowo wiosenny!

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - ¼ szklanki
  • jajko - 1 sztuka 
  • żółtko - 1 sztuka
  • masło - 80g  

Wykonanie ciasta:

Reklama

1. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę.

2. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Masa serowa:

  • twaróg sernikowy np. "Piątnica" - 1 kg
  • cukier - ¾ szklanki
  • śmietanka 30% np. "Piątnica" - ½  szklanki
  • mleko wiejskie np. "Piątnica" - 1,5 szklanki                                                      
  • budyń waniliowy bez cukru - 2 opakowania 
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajka - 2 sztuki 
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • wiórki kokosowe - ½ szklanki
  • cukier - 4 łyżki

Wykonanie masy serowej:

1. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę.

2. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Smacznego!


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje