Sernik z wiśniami

Puszyste ciasto z owocami

Czas przyrządzenia: 40 minut + pieczenie ok. 60 minut
Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 800 g pótłustego sera twarogowego
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 240 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy (proszek)
  • 60 g kaszy manny
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • forma do pieczenia ok. 26 cm
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Twaróg utrzyj z masłem, dodaj budyń, kaszę, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem,połącz z masą twarogową. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do ciasta i ostrożnie wymieszaj. Dodaj 3 łyżki wiśni.
 
2. Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w 160 ºC ok. godz. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Ostudzony sernik schłodź jeszcze w lodówce. Na gotowym rozłóż resztę konfitury.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje