Sernik z wiśniami

Na weekend w sam raz!

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 7 jajek
  • pół szklanki konfitury wiśniowej
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - wierzch

  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żelatyna
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Mieszając, dodawaj po jednym żółtku i po porcji twarogu. Ucieraj i dodawaj składniki aż do ich wyczerpania. Wsyp cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dodaj białka ubite na sztywno, wiśnie, delikatnie wymieszaj. 

2. Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę i piecz 45 minut w temp. 150 st. C. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, schłodź. Dekoruj ciasto, posyp prażonymi migdałami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje