Sernik zebra z malinami

Letnia wersja słynnego ciasta.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 250 g malin
  • 750 g chudego twarożku
  •  4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól, 50 g cukru, 1 jajko, 125 g masła w płatkach i 3 łyżki zimnej wody umieścić w misce. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto umieścić miedzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na krążek (ok 35cm O). Okrągłą formę (26 cm O) natłuścić i wysypać mąką, umieścić w niej ciasto, docisnąć brzegi, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. 125 g masła utrzeć z 250 g cukru. Kolejno dodawać 5 jajek. Dodać twarożek i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 1/3 masy przełożyć do innej miseczki, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i puree malinowe, wymieszać.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Dokładnie na środek ciasta, nałożyć 3-4 łyżki jasnej masy serowej, następnie - w to samo miejsce - 2-3 łyżki masy malinowej. W ten sam sposób nałożyć resztę masy. Ciasto piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Po 35 minutach można przykryć folią aluminiową. Po pieczeniu uwolnić z formy., podawać.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas