Sernikobrownie z wiśniami

Wiosenne ciasto!

Klasyka zawsze dobrze "smakuje", dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości takich jak mazurek, pascha czy babka wielkanocna. Dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, a dodatkowo są łasuchami "sernikowego szaleństwa" marka Mój Ulubiony przygotowała przepis na Sernikobrownie z wiśniami. Kompozycja puszystego twarożku z odrobiną ciasta czekoladowego i wiśni to idealny pomysł na przepyszny wiosenny smakołyk.

Reklama

Smacznego!

Składniki:

Część serowa:

  • 450 g twarożku kanapkowo sernikowego Mój Ulubiony
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 g cukru pudru

Część brownie:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • około 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 200 g wiśni mrożonych lub odsączonych z kompotu

Przygotowanie:

1. Twarożek zmiksować z jajkami, cukrem i budyniem, wylać masę do natłuszczonej foremki (np. 20cmx30cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Dodać mleko, jajka i przestudzoną czekoladę z masłem.

2. Porcje ciasta nakładać nierównomiernie na warstwę serową (jest cięższa, więc się w nią "wtopi"), nożem tworzyć esy-floresy łącząc obie masy. W ciasto powtykać wiśnie.

3. Piec ok 40 minut w 180 st. Ostudzić i schłodzić ciasto, pokroić w kwadraty przed podaniem!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje