Sezamowe medaliony

Bardzo smaczne!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 grubsze kotlety schabowe
  • 8 łyżek białego sezamu (lub pół na pół z czarnym)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki, np. pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
  • po 1 łyżeczce czosnku
  • granulowanego i mielonej słodkiej
  • papryki
  • pieprz ziołowy
  • olej i masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je solą zmiękczającą mięso. Oprósz czosnkiem i odstaw do lodówki. 

2. Roztrzep jajka z mlekiem. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem, papryką i sporą szczyptą pieprzu. Mąkę wysyp na talerzyk. Na patelni rozgrzej po łyżce oleju i masła. 

3. Kotlety panieruj najpierw w mące - dzięki temu panierka utrzyma się na mięsie. Następnie w jajku z mlekiem, a na koniec w bułce z sezamem. Dociśnij panierkę płaską stroną dużej łyżki i kładź na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony po około 6-8 minut, w zależności od grubości kotletów. Jako dodatek przygotuj np. kruchą sałatkę z groszku cukrowego: 25 dag mrożonego groszku zblanszuj (2 min) w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedź i przelej go zimną wodą. 1/2 pęczka rzodkiewek oczyść, umyj i pokrój je na ćwiartki. 1 małą czerwoną cebulę obierz, potnij na talarki. Składniki wymieszaj, skrop 2 łyżkami oliwy i sokiem z 1/4 cytryny. Posyp pieprzem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje