Sezon na gruszki

Od apetycznych ciast, poprzez sałatki, aż po zupy, mięsa i naleśniki z gruszkami. Sprawdź, co można wyczarować z tych wspaniałych owoców.

Ciasto gruszkowo-śliwkowe

Składniki:
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki,
- 4 jajka,
- 100 g+ 3 łyżki cukru,
- 150 g masła,
- szczypta soli,
- 750 g śliwek,
- 500 g gruszek,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 300 g śmietany 36 proc.,
- 50 g + 1 łyżka wiórków kokosowych,
- tłuszcz do formy

Reklama

Przygotowanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 375 g mąki, 1 jajko, 25 g cukru, 50 g tłuszczu sól i rozrobione drożdże umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem). 100 g masła roztopić, zmieszać z 75 g cukru i 125 g mąki i wyrobić na posypkę. Odstawić. Śliwki wypestkować, pokroić na cząstki, gruszki obrać pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. 3 jajka ubić z 3 łyżkami cukru, wmieszać śmietanę i wiórki kokosowe. Ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej blasze (28X34). Posmarować kremem kokosowym. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać posypką. Piec w 175 st. C ok. 45 minut. Wyjąć ostudzić, posypać łyżką wiórków kokosowych.

Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Dowiedz się więcej na temat: gruszki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje