Sezon na jarmuż

Do niedawna uważany jedynie za dekorację, wrócił do łask! Warto jeść go i na surowo, i na gorąco.

1. Zielony jest doskonały jako dodatek do zup, główny składnik pesto czy różnych jarzynek. Znakomicie sprawdzi się też na surowo jako dodatek do wiosennych koktajli (smoothie).

Reklama

2. Fioletowy lub zielono-fioletowy jest bardzo dekoracyjny. Warto wykorzystać go - podobnie jak zielony - do dań gotowanych, duszonych oraz zapiekanych, jak również jeść na surowo (np. w sałatce). Można go też uprażyć i zrobić warzywne chipsy!

Mnóstwo witamin i minerałów

Jarmuż jest bogaty w witaminę K, witaminę C (wzmacnia układ odpornościowy) oraz E (poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci) jak również kwas foliowy czy beta-karoten.

To skarbnica wapnia (wzmacnia kości!) oraz żelaza (które m.in. zapobiega niedokrwistości). Jedząc jarmuż, wzbogacamy też dietę o magnez oraz potas.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje