Sezon na kurki. Jakie mają właściwości i zastosowanie?

Pieprznik jadalny, nazywany również kurką, to grzyb występujący w lasach iglastych oraz liściastych. Można go spotkać od czerwca do października. Znalazł zastosowanie w kuchni. Z czym najlepiej smakują kurki?

Pieprznik jadalny charakteryzuje się zawartością wysoko przyswajalnego białka
Pieprznik jadalny charakteryzuje się zawartością wysoko przyswajalnego białka123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma pieprznik jadalny?

Pieprznik jadalny charakteryzuje się zawartością wysoko przyswajalnego białka. To także źródło węglowodanów, tłuszczów oraz błonnika. 

Kurki zawierają również takie witaminy jak C, D, E oraz te z grupy B, a także beta-karoten. Ponadto są bogate w fenole oraz flawonoidy. 

Nic więc dziwnego, że pieprznik jadalny znalazł zastosowanie w kuchni i jest tak chętnie wykorzystywany jako składnik wielu dań. 

Jajecznica z kurkami

Do przygotowania jajecznicy z kurkami potrzebujemy 200 gramów kurek, trzech jajek, jednej małej cebuli, masła oraz soli i pieprzu. 

Kurki należy dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kurki. Smażymy przez kilka minut. 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie ubijamy za pomocą trzepaczki lub widelca aż powstanie jednolity płyn jajeczny. Do podsmażonych kurek dodajemy jajka i mieszamy, aż jajka się zetną. 

Sos kurkowy

Kurki to także idealny składnik sosu na bazie śmietany. Świętnie sprawdzi się w daniach mięsnych, ale równie dobrze smakuje tylko z ziemniakami. 

Do przygotowania sosu potrzebujemy 400 gramów kurek, 100 gramów śmietany 30%, jednej cebuli, masła, soli oraz pieprzu. Kurki dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. 

Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażamy cebulę i dodajemy grzyby. Po kilku minutach należy dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Sos należy podgrzewać na wolnym ogniu jeszcze przez dwie minuty. 

Czytaj więcej:

Zastosowanie łupinek bobu

Sernik z malinami

Lanberry: Uwielbiam tworzyć melodie, od których nie możemy się uwolnićNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas