Sezon na oliwki

Rozpoczęły się oliwkowe żniwa

Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej od 5500 lat. To mało wymagające i długowieczne drzewko hodowane jest przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Oprócz tego, że gałązka oliwna jest symbolem pokoju, drzewka mają szerokie praktyczne zastosowanie. Wykorzystuje się ich liście (surowiec zielarski), drewno i oczywiście oliwki.

Reklama

Świeże owoce można spożywać na surowo, ponieważ są one jednak nietrwałe konserwuje się ja na kilka sposobów: na półkach sklepowych można więc spotkać oliwki solone lub marynowane, całe lub drylowane, same lub nadziewane kaparami, papryką, czosnkiem lub anchois. Oliwki używane są jako zakąska lub dodatek do potraw.

Największą sławę oliwka europejska uzyskała dzięki oliwie z oliwek. Jest ona niezastąpiona w kuchni i kosmetyce. Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. Extra Virgin. Po odwirowaniu jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Przez dalsze tłoczenie można uzyskać oliwę prowansalską.

Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach, obniża poziom cholesterolu, a jej stosowanie powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

Ale oliwa z oliwek to także doskonały smak. Stosuje się ją do smażenia (w umiarkowanej temperaturze) , sałatek, a także słynnego sosu vinegrette.

I.G.

Dowiedz się więcej na temat: oliwki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje