Sezon na szpinak

Kojarzy ci się tylko z zieloną papką ze szkolnej stołówki? Przekonaj się, że jest inaczej! Szpinak to warzywo pełne smaku, zdrowia i kulinarnych możliwości.

1. Podaj z owocami: szpinak możesz wykorzystać do kremowych zup, nadziewania pierogów, farszów do tart oraz sosów do makaronu. Świetny jest też na surowo. W tej ostatniej wersji z powodzeniem możesz łączyć go z owocami - najlepiej z awokado, truskawkami lub cytrusami. Tak przygotowaną sałatkę polej pikantnym albo słodko- -kwaśnym sosem na bazie oliwy.

Reklama

2. Dla lepszego smaku: by delikatne listki miały bardziej wyrazisty smak, dobrze je przypraw - i to nie tylko solą i pieprzem. Szpinak świetnie komponuje się z czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Warto dodać do niego także trochę suszonych pomidorów, sera pleśniowego albo fetę.

3. Naturalny barwnik: marzy ci się seledynowy lukier czy zielony makaron bez dodawania sztucznych farbek spożywczych? Zmiksuj listki i przetrzyj je. Mus dodaj do składników w czasie zagniatania ciasta albo ucierania polewy. Gotowe!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje