Siódme niebo

Pyszne ciasto.


Reklama

 Składniki na 12 porcji:

Ciasto: 

  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg jabłek
Krem :

  •  1/2 litra mleka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 6 łyżek margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i mąkę z proszkiem oraz porcjami ubitą pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry.

Na dno tortownicy wyłożyć jasne ciasto, na nim ciemne i plastry jabłka. Piec ok. 45 minut w 180 st C. Suchy budyń wymieszać z mąką, ugotować, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń. Krem wyłożyć na ciasto. Składniki polewy (oprócz mąki) zagotować, wsypać mąkę, znów zagotować. Ciasto ozdobić.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | przepis

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje