Siódme niebo

Pyszne ciasto.

 Składniki na 12 porcji:

Ciasto: 

  • 1 kostka margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg jabłek
    Krem :
  •  1/2 litra mleka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 6 łyżek margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i mąkę z proszkiem oraz porcjami ubitą pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry.

Na dno tortownicy wyłożyć jasne ciasto, na nim ciemne i plastry jabłka. Piec ok. 45 minut w 180 st C. Suchy budyń wymieszać z mąką, ugotować, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń. Krem wyłożyć na ciasto. Składniki polewy (oprócz mąki) zagotować, wsypać mąkę, znów zagotować. Ciasto ozdobić.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas