Skrzydełka

Szczypta „ognia” dodana do jedzenia może sprawić, że rodzina się ożywi, zachwyci i nabierze dobrego humoru.

Skrzydełka na ostro
Skrzydełka na ostroPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Skrzydełka:

  • 16 skrzydełek z kurczaka
  • papryczka chilli
  • 3 cytryny
  • garść czarnych oliwek
  • łyżeczka wędzonego chilli
  • łyżka płatków słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sałata lodowa
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 2 cebule  
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta chilli
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka umyj, osusz. Cebulę pokrój, dodaj pozostałe składniki marynaty, zanurz w niej skrzydełka, odstaw na 30 minut. Bułkę tartą połącz z wędzonym chilli i płatkami słodkiej papryki. Roztrzep jaja, maczaj w nich skrzydełka, obtocz w bułce. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

2. Skrzydełka ułóż w naczyniu żaroodpornym, na nich ułóż pokrojoną cytrynę, papryczkę chilli i oliwki. Zapiecz 20 minut w temp. 200°C. Podawaj z sałatą i natką.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas