Skrzydełka w winie

Jeśli uważasz, że daniem z kurczaka nie uda ci się olśnić domowników, jesteś w błędzie!

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 pory
  • marchewka
  • kilka łodyg selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1 Skrzydełka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do garnka wrzuć pokrojoną w paski marchewkę, łodygi selera naciowego, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodaj masło, duś warzywa kilka minut. Dodaj skrzydełka, podlej szklanką wody, duś 20 minut.

Reklama

2 W drugim garnku podgrzej wino, sos sojowy, miód. Skrzydełka wyjmuj z garnka z warzywami i obgotowuj w drugim garnku tak, by całe były w sosie. Podawaj z duszonymi warzywami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje