Skrzydełka z miodem

Chrupiące i aromatyczne

Składniki - marynata

  • 3 łyżki miodu
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • pół centymetra imbiru
  • sól
  • pieprz

Składniki - mięso

  • 16 skrzydełek kurczaka
  • por
  • 4 marchewki
  • biała rzodkiew
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj nią oczyszczone, umyte i osuszone skrzydełka. Wstaw do lodówki na godzinę lub najlepiej na całą noc. Układaj na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 st. C przez 40 minut. Jeśli zaczną się przypiekać, przykryj je folią aluminiową. 

2. Pora, rzodkiew i marchewki obierz, pokrój na mniejsze części. Podgotuj na parze. Przełóż na patelnię, posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle klarowanym. Posyp sezamem i przysmażaj jeszcze chwilę. Warzywa ze skrzydeł- kami układaj na półmisku. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje