Skyrnik - czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki

  • herbatniki maślane 50 g
  • masa kajmakowa/krówkowa 100 g
  • Śmietanka 30% (np. od OSM Piątnica) 300 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica) 150g 3 szt.
  • żelatyna 30g
  • woda ½ szklanki
  • wiśnie mrożone 150 g
  • cukier 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana ok. 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania

Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.

Reklama

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać
3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.

W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.

Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.

Wstawić do lodówki na około 2 h.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje