Śledź w oleju

<b>Składniki</b>: 20 dag filetów śledziowych, duża cebula, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), olej słonecznikowy.

Przyrządzanie

Wymoczone filety pokroić na paski szerokości półtora centymetra. Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie talarki, zalać wrzątkiem. Odsączyć po dwóch minutach, ostudzić. Układać w słoju lub naczyniu kamionkowym naprzemian warstwami śledzie i cebulę. Każdą warstwę posypać pieprzem. Zalać olejem zawartość słoja tak, by wszystkie warstwy były dokładnie zakryte. Zakręcić słój (lub zakryć naczynie kamionkowe), odstawić do lodówki. Podawać na drugi dzień z pieczywem.

Tekst pochodzi z gazety Dzień dobry

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Dzień Dobry
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas