Śledzie korzenne na grzankach

Wspaniała przekąska

Składniki dla: dla 4 osób

Składniki

  • 6 filetów śledziowych

Składniki - zalewa

  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • mielona kolendra
  • mielony imbir
  • mielony kardamon
  • kmin rzymski
  • czerwona cebula
  • 5 dag kaparów
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki kukurydzy

Sposób przygotowania

1. Śledzie namocz w wodzie przez trzy godziny i pokrój w kostkę. Wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy, olej oraz pieprz. Na suchą patelnię wysyp wszystkie przyprawy. Mieszając, podgrzewaj kilka minut. 

2. Przełóż do zalewy i wymieszaj. Zalej śledzie. Następnego dnia odsącz i wymieszaj z posiekaną cebulą, kaparami, papryczką chilli i kukurydzą. Podawaj na pokrojonej i podgrzanej bułce. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje