Śledzie w cytrusach

Tak przygotowane smakują idealnie!

Składniki

  • 3 śledzie typu matias
  • 300 ml mleka
  • 3 limonki (lub 1 limonka i 2 pomarańcze)
  • 2 cytryny (ewentualnie 1 mandarynka)
  • 4 goździki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kolorowy pieprz
  • listek laurowy
  • 1/2 czerwonej cebuli

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namocz śledzie w mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnego dnia opłucz je i osusz. Pokrój na kawałki. Z umytych i sparzonych owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj wszystko do śledzi, dopraw kolorowym pieprzem. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij śledzie z marynaty i zalej 2 łyżkami oliwy. Limonki i cebulę pokrój w talarki w kostkę. Układaj warstwami cytrusy, śledzie i cebulę. Wierzchnią warstwę udekoruj paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje