Śledzie z podgrzybkami

Wykwintna przekąska.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
- 3 cebule,
- 2-3 goździki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 15 dag małych podgrzybków,
- łyżka masła,
- liść laurowy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki cukru
Dekoracja:
- koperek i natka

Przygotowanie:

1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka.
2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby.
3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką.
Czas przygotowania: 40 minut
1 porcja: 180 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: śledzie | ryby | śledź | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje