Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

Tradycyjna polska przekąska w nowej wersji

Składniki

  • 10 gotowych filetów śledziowych (wypłukanych lub w oleju)
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 czerwona papryczka chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego
  • pęczek koperku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania


Reklama

1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj wraz z suszonymi pomidorami do śledzi. Opcjonalnie można dodać też seler naciowy. Wszystkie składniki przełóż do słoika. 

2. Ocet balsamiczny połącz z olejem z suszonych pomidorów oraz olejem lnianym i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje