Śledzik pod pierzynką

Idealne na Wigilię.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 3 pęczki szczypiorku,
- 1 słoiczek majonezu,
- 1/2 słoiczka śmietanki kremówki,
- 1 słoiczek buraków ćwikłowych,
- 3 jabłka,
- sok z cytryny,
- pieprz ziołowy,
- 8 filetów śledziowych (matiesów)

Przygotowanie:

1.Śledzie pokroić w małą kostkę.
2. Buraczki zetrzeć na tarce,odcisnąć sok. Zachować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem ziołowym.
3. Śmietankę ubić na półsztywno ze szczyptą soli. Wymieszać- z majonezem i sokiem z buraczków. Spód salaterki wyłożyć przezroczystą folią. Posmarować tłuszczem, na wierzchu ułożyć warstwę szczypiorku. Posmarować sosem, posypać jabłkami, ponownie posmarować majonezem. Jako kolejne warstwy układać: pokrojone śledzie i buraczki.
4. Gotową sałatkę wstawić do lodówki, a następnie wyjąć z formy i zdjąć folię. Wierzch posmarować majonezem, ew. obłożyć pokrojonymi śledziami. Można udekorować szczypiorkiem, rzeżuchą i plasterkiem cytryny.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje