Śledzik z musztardą

Tradycyjna, pyszna przekąska

Składniki

  • 70 dag filetów śledziowych np. a’la matjas firmy AJEX-POL, nagrodzonych znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
  • 30 dag cebuli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 12 łyżek musztardy
  • 12 łyżek oleju

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe a’la matjas zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w niej na 60 minut. Następnie płaty płuczemy i kroimy w ukośne paseczki, po czym obieramy cebulę z łusek, płuczemy ją, kroimy w piórka i polewamy ją octem. Mieszamy całość. Do miski wykładamy połowę matiasów, smarujemy je połową musztardy, a następnie wykładamy połowę cebuli i polewamy połową oleju. Powtarzamy czynność, wykładając po kolei pozostałe matiasy, musztardę, cebulę i olej. Całość delikatnie dociskamy tak, aby olej zakrył cebulę. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy o lodówki na 2 dni.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje